Tuesday, February 24, 2009

Who Wants To Be Slumdog Millionaire

Serius cakap la, aku dah tengok sebuah filem yang bagus untuk opening 2009 ni. Slumdog Millionaire arahan pengarah dari Australia, Danny Boyle yang diadaptasi dari novel Q & A, karya Vikas Swarup, Diplomat Kerajaan India.

Kisah tentang kelamnya kemiskinan terurai dalam nasib hidup Jamal K. Malik, Berlatar belakangkan sebuah kawasan penduduk miskin tegar di Mumbai, India. Jamal diberi peluang mengubah nasib hidupnya dengan menyertai Who Wants To Be A Millionaire bagi merebut hadiah 20 juta rupee.

Kemunculan Jamal dalam realiti show itu menimbulkan polemik kerana dia berjaya menjawab semua soalan dengan betul - cuma satu soalan sahaja lagi sebelum beliau memenangi pertandingan tersebut.

Hal ini menyebabkan Jamal ditahan pihak berkuasa kerana disyaki menipu. Hakikatnya, jawapan bagi kesemua soalan tersebut diketahui oleh Jamal berdasarkan pengalaman hidupnya. Dan tujuan utama Jamal menyertai rancangan tersebut adalah semata-mata untuk berhubung dengan kekasihnya Latika.

Cuma hati aku terguris tentang watak abang kepada Jamal iaitu Salim sebagai seorang Islam sedikit sebanyak mencalarkan imej Islam tu sendiri. Scane Salim sedang menunaikan solat. Dalam masa yang sama Salim tetap melakukan kejahatan/jenayah. Itulah persepsi buruk filem Barat yang didogmakan kepada umat Islam. Damn..

Lebih hebat lagi, Filem Slumdog Millionaire merangkul lapan anugerah Oscar daripada 10 yang dicalonkan. Ketogeri yang dimenangi ialah Filem Terbaik, Pengarah Terbaik, Lakonlayar Asal Terbaik, Sinematografi Terbaik, Suntingan Bunyi Terbaik, Adunan Bunyi Terbaik, Skor Muzik Terbaik dan Lagu Terbaik.

Aku paling suka watak Jamal K. Malik ketika kecil lakonan Azharuddin Ismail yang memang superb habis. Scane Jamal terjun kolam najis sebab nak dapat autograf Amitabh Bachan akan aku ingat sampai mati. Kalau korang tak caya, baik korang tengok sendiri. Hehehe..

No comments: