Friday, December 24, 2010

Pesta Buku Kanak-Kanak



Yup! Pesta Buku Kanak-Kanak sedang berlangsung di PWTC bermula dari 22 hingga 26Disember ini. Kepada adik-adik semua, ajak mak, abah, abang, kakak, pak cik, makcik, atuk, nenek datang ke pesta buku kanak-kanak yang merupakan julung-julung kali diadakan di Malaysia mahupun di dunia.

Aku ada terlibat dengan aktiviti mempromosikan Komik-M. Tapi aktiviti tu dah lepas iaitu pada hari pertama Pesta Buku Kanak-kanak. So aku just melaporkan apa yang telah berlaku ketika itu. Antara pelukis komik yang terlibat selain aku adalah Bop (Ultra Qalif), Froggy (Babap Boi), Reja (Shootz!) dan Jas (Meon). Di bantu pengacara yang bercakap ala-ala DJ Isma Halil Hamzah kerana kepekatan jawa dalam percakapan mereka, Alhamdulillah aktiviti bersama pelukis komik-M berjaya dijalankan dengan sukses. Cuma aku je yang kantoi bila ditanya beberapa soalan. Otak aku jadi blur bila Faizal Mukhtar hulur mikrofon kat aku. Hohoho.. Terasa diri sangat loser ketika itu.

Akhir kata besarlah harapan aku agar korang semua luangkan sedikit masa berkunjung ke Pesta Buku Kanak-Kanak yang menyajikan berbagai buku untuk bacaan dari peringkat bayi hingga ke peringkat warga emas. Lebih best kalau korang dapatkan title-title Komik-M yang nak mencecah 100 buah. Ini merupakan waktu membeli buku yang bagus sebab ada diskaun dan korang juga boleh bermesra-mesra dengan penulis dan pelukis.

Monday, December 13, 2010

Tonton Filem Melayu Secara Marathon

Sudah lama tidak menonton filem tempatan di panggung wayang. Selalu sangat tengok filem import pun tak baik untuk kesihatan badan dan minda. Hujung weekend lepas setelah sekian lama planning dengan sayang aku, kami berdua ambil keputusan menonton wayang filem tempatan secara marathon. Filemnya ialah..

Shaheizy Sam sebagai teraju utama sambil dibantu Angah Raja Lawak, Azad Jazmin, Putri Mardiana dan Eira Syazira. Turut berlakon ialah Hamdan Ramli, Azlee Jaafar, Mazlan Pet Pet, Ruzaidi Abdul Rahman dan pelakon kanan-kanak, Farisya Fatin. Ngangkung membawa kisah seorang pemandu lori bernama Azim yang hidup serba sederhana bersama isteri dan anaknya. Terpengaruh dengan sahabatnya bernama Tasnim dan Wan yang sememangnya kaki nombor ekor. Akhirnya Azim terikut-ikut perangai kaki nombor ekor Tasnim dan Wan sampai sanggup berjumpa bomoh dan melakukan aktiviti ngangkung bagi mendapatkan nombor ekor. Di situlah bermulanya kejadian seram bercampur lucu. Sebuah filem yang membawa masej, memuja nombor ekor sangat tak elok dan syirik di sisi agama. Berdosa besar tau..

Sekarang ni agaknya memang musim pengarah buat filem seram campur kelakar kot. Filem ke 2 adalah filem..

Ini merupakan sekuel Zombie Kampung Pisang tapi kali ini tiada zombie. Masih mengekalkan pelakon yang sama namun lawaknya better dari yang dulu. Senang ceritalah, filem Hantu Kak Limah Balik Rumah adalah filem komedi yang jujur. Nawaitu filem ini, mahu kita terhibur bila menontonnya dan sejujurnya aku memang terhibur sangat. Lawak yang ditampilkan sangat dekat dengan kita. Malah dalam tidak sedar, ada masej tersembunyi yang ingin disampaikan oleh sutradaranya. Mesej menyindir suasana dalaman politik, mesej menyindir masyarakat kita yang lebih mengenali Nang Nak daripada hantu kita, Mesej menyindir orang kita yang mengabaikan orang tua mereka dan bermacam mesej lagi. Wahahaha.. jangan ingat ini sekadar filem untuk gelak-gelak sahaja.

Husin pulang ke Kampung Pisang setelah 2tahun membanting tulang di Singapura. Kepulangannya ke kampung adalah menunjukkan yang dia sudah berjaya sambil menaiki motor Harley Davidson malah mahu claim kembali tunangannya, Che Nin yang ditinggalkan tanpa khabar berita. Namun, kepulangan Husin bukan saja mendapat maki hamun Pak jabit (bapa Che Nin) malah masalah baru timbul apabila kampungnya diganggu oleh Hantu Kak Limah. Aku suka scene setiap kali terjumpa hantu Kak Limah, pasti semua orang kampung berlari sampai tak cukup tanah. Yang lumpuh kaki pun boleh berlari sambil angkat kerusi roda.

Kesimpulannya aku seronok menonton kedua-dua filem ini. Dan target aku lepas ini mahu menonton filem Tron Legacy. So, terimalah fan art lukisan aku bertajuk Kecemprengman versi TRON LEGACY. Layannn..

Monday, December 6, 2010

Jemputan Walimatul Urus

Memang dah standart bulan Disember dan musim cuti sekolah ni ramai yang melangsungkan majlis perkahwinan. Tiap-tiap minggu ada saja kenduri kahwin yang perlu dihadiri. Ada kalanya dalam sehari tu sampai 3 atau 4 jemputan yang terpaksa dihadiri. Kalau tak datang nanti tuan empunya majlis kecik hati pulak. Nanti bila berjumpa mulalah bermasam-masam muka.

Aku pun tak terkecuali diundang ke majlis perkahwinan dalam bulan Disember ini. Minggu lepas aku berkesempatan bertandang ke Kuantan, Pahang menghadiri Majlis Perkahwinan Kekanda kepada Emi Mli. Selamat pengantin baru Ahmad Razif bersama pasangannya Norsaliza. Semoga bahagia hingga ke anak cucu. Agaknya bila la adiknya nak menamatkan zaman anak daranya pula.. Wahahaha..

Sebenarnya aku pun dah banyak kali ditanya bila nak mengakhiri zaman bujang senang (ada kalanya bujang susah) aku ni.. Bila nak menempuh alam berumahtangga.. Bila lagi nak menimang baby.. Wahahaha.. Buat korang semua yang teringin nak tengok aku pakai baju pengantin. Sila tengok gambar di bawah. Agaknya macam ni la rupa aku pakai baju pengantin nanti. Heh..

Eh! tak lupa juga ucapan selamat pengantin baru buat Along Nizam (abang kepada Nazim Mat Nor) bersama pasangannya Nazzatul Azleen.

Friday, December 3, 2010

Aset

Aku tidaklah sekaya Bill Gates (Chairman Microsoft) yang ada aset bernilai US$54Billion. Duit gaji tiap-tiap bulan setakat cukup menampung perbelanjaan hidup diri sendiri (Kadang-kadang pun boleh jadi tak cukup). Wahahaha.. Aku memang Loser dalam bab-bab menguruskan kewangan sendiri walaupun aku dulu pernah berkerja di account department yang menguruskan perbelanjaan berjuta-juta ringgit malaysia.

Dengan gaji yang cukup-cukup makan itu, mampu jugalah aku membeli beberapa aset. Kereta adalah aset terbesar yang mampu dimiliki setakat ini. Walaupun dalam hati teringin juga membeli sebuah rumah, namun apakan daya. Jikalau aku teruskan niat suci itu, nescaya perbelanjaan bulanan aku akan mengalami inflasi yang terteruk dalam sejarah pengurusan kewangan di dunia ini.

Lagi satu aset aku mampu miliki ialah hand phone yang dibeli dengan harga RM600. Walaupun ianya bukan berjenama iPhone mahupun Blackberry yang super canggih, aku tetap sayang hand phone itu. Warnanya yang serba pink membuatkan hatiku damai setiap kali melihatnya.. Walaupun ianya sudah berusia lebih 3tahun dan button keypadnya sudah tidak sedap dipicit (masalah kalau nak menaip sms laju-laju), ia masih menjadi pujaan hatiku.

Sebenarnya siang tadi aku secara tidak sengaja terjatuhkan hand phone itu. Perasaan aku ketika itu sama seperti perasaan dipijak seekor raksasa dalam cerita Ultraman. Nasib baik Hand phone itu tidak rosak. Kalau rosak, sudah tentu kena keluar duit beli hand phone baru.

Wednesday, November 24, 2010

Nostalgia

Masa untuk bernostalgia. Aku pernah menyumbang kartun untuk sebuah majalah humor sekitar tahun 2001. Di bawah ni ada disertakan cover isu pertama majalah tersebut. Ketika itu rasa terharu sangat sebab dapat melukis bersama pelukis kartun yang heibat seperti Aie, Tembakau, Umbut The Legend, Kerel (Ana Muslim) dan ramai lagi. Kalau tak silap, ini merupakan majalah terakhir yang menyiarkan lukisan kartun aku. Sehingga entri ini ditulis, tiada lagi kartun-kartun aku di siar di mana-mana majalah termasuk Majalah 3. Memang ada permintaan minta aku melukis di majalah semula tapi rasanya buat masa ini biar aku tumpukan pada apa yang telah aku mulakan. InsyaALLAH panjang umur murah rezeki, aku akan kembali semula.

Teringat waktu melukis kartun untuk majalah ini edisi hari raya. Aku terpaksa melukis di hospital, lukis di atas katil sebab arwah mak masuk hospital. Terasa sangat tertekan menyiapkan kartun mengikut tempoh yang ditetapkan. Dengan bantuan doktor dan akak-akak nurse di sana, akhirnya aku berjaya juga menyiapkannya.

Special buat korang semua. aku paparkan salah satu page Kecemprengman#3 yang telah siap dilukis. Kali ini lokasi pengambaran Kecemprengman#3 di Alaska. Habis penuh bersalji satu buku kali ini.

Akibat selalu berjaga malam melukis dan melakukan aktiviti sampingan yang tak berfaedah, keadaan aku amatlah menakutkan bila matahari terbit waktu pagi (ilutrasi di atas juga salah satu projek yang aku usahakan untuk agenda 2011).


Thursday, November 11, 2010

Tersangatlah Pendek

Assalamualaikum korang semua. Sudah agak lama blog ini tidak di update. Rasanya belum terlewat untuk aku mengucapkan selamat menyambut hari Deepavali. Tak kiralah korang menyambut atau tidak, korang tetap dapat cuti time Deepavali tu. Pada yang tak dapat cuti, anggap je la tak dapat cuti tu ibarat menghapuskan dosa-dosa kecil korang. Wahahaha..

Bulan november hingga menjelang tahun hadapan merupakan bulan paling sibuk buat aku. Aku tengah bertungkus-lumus menyelesaikan Kecemprengman#3. Gambar di atas tu adalah antara page yang telah siap dilukis. Moga aku tak terbabas tempoh yang aku target untuk siapkan komik ini.

Rasanya itu sahaja aku nak tulis untuk kali ini. Aku janji akan datang punya posting, sure lebih panjang dan bermacam-macam cerita aku akan kongsikan dengan korang. Akhir kata, sehingga kita ketemu lagi. Pakailah topi keledar, ingatlah orang yang tersayang.

Wednesday, October 13, 2010

Ini Bukan Pengalaman Malam Pertama

Sebab sudah terlalu biasa sangat menderma duit, menderma barang, aku nak cuba melakukan sesuatu yang berlainan sikit dalam hidup aku. Kali ini buat julung-julung kalinya aku menderma darah pula. Ini merupakan pengalaman yang suspen bagi aku. Di sini jugalah baru aku tahu bahawasanya walaupun di bangku persekolahan dulu aku jarang dapat A dalam ujian mahupun peperiksaan, tapi darah aku tetap darah jenis A. Wahahahaha.. Aku ketawa di dalam hati sambil melihat nurse tersenyum manja menyuntik jarum ke lengan tangan kiriku.

Barulah aku tahu rasa sakit ke tidak bila kita menderma darah. Bagi aku gigitan Mican (Kucing kesayangan Ucu aku yang telah arwah) lebih sakit dari kesan cucukan jarum bila menderma darah. Serius tak terasa pape pun. Tengok gambar di atas, tangan aku siap boleh memain picit-picit bebola getah lagi.


Inilah hasil darah segar yang telah aku dermakan. kalaulah vampire-vampire yang kat luar sana tahu, sure diorang akan berebut-rebut nak mendapatkan pek darah segar aku ni. Wahahaha.. Aku ketawa di dalam hati sambil menghirup milo panas yang nurse tu buatkan khas untuk aku. So kalau korang nak minum milo panas yang free, silalah menderma darah..

Wednesday, October 6, 2010

Cerita Tentang Filem

Musim cuti Aidilfitri yang lepas, aku banyak menonton filem. So biar aku prebiu (prebiu yang macam tak prebiu) beberapa buah filem yang dah aku tonton untuk pedoman bagi korang yang masih terpinga-pinga nak menonton filem apa untuk mengisi waktu libur korang.

Di kala pertama kali mata aku melihat poster filem burung hantu itu, langsung tak rasa tertarik mahu menonton filem ni. Tapi di sebabkan dah takde pilihan, so aku layan la jugak. Serius cakap la, memang jauh dari jangkaan awal dalam otak aku. Aku bajet cerita ni biasa-biasa je. Rupa-rupanya.. Tipah tertipu bang! Visual dia memang heibat sampai nampak watak-watak burung hantu dalam filem ni macam real. Basic storyline dia pun mantap. Filem ini sebenarnya berdasarkan dari siri novel Guardians Of Ga'Hoole tulisan Kathryn Lasky. Ada 15 buku keseluruhannya dan untuk movie yang siri pertama ini berkisar tentang kisah dari 3 buku pertama bertajuk The Capture, The Journey dan The Rescue.

Bagi mereka yang dah boring tengok filem pelakon heronya bermuka kacak dan hensem, bolehlah menonton Machete. Serius buruk giler muka pelakon hero filem Machete yang dilakonkan oleh Danny Trejo tapi walaupun tak hensem, lakonannya dia tetap cool dan bergaya. Machete diarahkan oleh Robert Rodriguez. Filem yang sarat dengan aksi-aksi kejam menggunakan parang mahupun senjata api. Percikan darah bagaikan percikan peluh dalam filem ini. Bagi anda yang mabuk bila tengok darah, diharap melupakan hasrat menonton Machete. Sinopsisnya tak perlu aku ceritakan kerana tagline filem ini pun dah panjang dan detail bebenor.. "Yesterday he was a decent man living a decent life. Now he is a brutal savage who must slaughter to stay alive".

Ini adalah filem paling latest yang aku tonton. Sebuah filem Sci-fi buatan India menampilkan SuperStar Rajni. Selepas kejayaan Filem Sivaji The Boss 3tahun lepas, Rajni kembali lagi dengan membawa 2watak sekaligus iaitu Dr. Visigaran dan robot ciptaannya bernama Chitthi dalam filem Endhiran (The Robot). Bagi aku Filem Endhiran ialah gabungan Superman + Transformers + Iron Man + Ip Man + Batman + Terminator + i Robot + The matrix = Rajnikanth. Pastikan punggung anda cukup kebal untuk menempuh tempoh masa 170minit sambil menahan diri untuk membuang air kalau anda menontonnya di pangung wayang.

Lepas tengok Endhiran, aku terasa nak buat sideburn bentuk kilat macam Chitti (^_^)

Friday, September 17, 2010

Sedikit Cerita Pasal Raya

Semenjak 1Syawal yang lepas, aku menghadapi kesukaran menstabilkan semula waktu bertugas organ dalam perut aku. Standard la bulan puasa, perut aku akan rileks tak berkerja di siang hari. Waktu malam je perut beroperasi. Tiba-tiba je genap sebulan berpuasa, perut aku disumbat beraneka jenis juadah raya tak kira siang sampai ke malam. Kalam-kabut usus perut aku mengisar makanan. Kadang-kadang terasa macam ada gunung berapi tengah meletup dalam perut aku. Maka gebulah semula tubuh aku yang telah mencapai tahap ideal ketika di bulan puasa yang lepas. Huhuhu..

Macam biasa, aku tak akan bercuti panjang setiap kali hari raya kerana kampung aku terlalu dekat. Tunggulah lepas berkahwin nanti. Pasti kampung ayahanda dan bonda mertua jadi destinasi balik kampung aku. Maka aku akan berteman dengan unsur-unsur kesunyian di opis dikala rakan-rakan sekerja yang lain masih berhip-hip horey beraya di kampung halaman mahupun di Hong Kong.

Lihatlah keadaan opis aku yang sunyi menambahkan lagi rasa seram-seram sejuk bila aku duduk berseorangan di dalam opis.









Filem tamil yang aku tunggu-tunggu untuk tahun ini. Endhiran (The Robot) khabarnya akan release hujung september ini di India (tayangan kat Malaysia, aku tak tahu bila). Pelakon utamanya Superstar Rajinikanth yang menjadi pelakon tamil pujaan aku sejak aku darjah 2 lagi. Heroinnya pelakon wanita Hindustan Aishwarya Rai yang amat-amat diminati oleh Encik AlifStyle (editor Komik-M). Dengar cerita dalam bilik tidur Encik Alif ada tertampal poster Aishwarya Rai besar pintu bilik. Wahahaha.. Alif, kalau ada lagi Poster Ashwarya Rai, hulur-hulur la kat aku satu. Saksikan la trailer filem ini yang heibat sementara menunggu DVD original mahupun cap cetak rompak dijual di Malaysia.

Thursday, September 9, 2010

Hip-Hip Hurey..

Alhamdulillah sekali lagi diberi peluang menyempurnakan ibadah puasa di bulan Ramadhan. Kini tiba masanya menyambut hari kemenangan. Dalam kita bergumbira menyambut hari kemenangan, jangan la kita alpa mahupun terleka. Bagi mereka yang drive pulang ke kampung tak kira menggunakan jentera berkuasa kuda mahupun berkuasa gajah, sila berhati-hati di atas jalan raya. Sayangi nyawa anda dan nyawa pengguna jalan raya yang lain.

Buat mereka yang telah pergi dulu mendahului kita, sama-samalah kita sedekahkan Al-Fatihah. InsyaALLAH hari kita akan tiba juga nanti. Itu janji Yang Maha Esa kepada kita umatnya. Bagi yang belum menunaikan zakat fitrah, sila tunaikan tanggungjawab anda. Jangan pulak kata tak sempat, banyak je kaunter pungutan zakat dibuka merata-rata.

Raya tahun ini aku akan beraya sambil bertemankan pen, pensil, kertas, getah pemadam dan juga pembaris. Akan banyak menghabiskan masa beraya dalam bilik sendiri. Hope korang semua akan berhip-hip hurey beraya dengan insan-insan yang korang sayang. Sila buat lompatan hip-hip hurey macam gambar di bawah..
Untuk buat raya korang lebih berhip-hip hurey, jom dapatkan Komik-M Raya #1 dan #2 beserta komik Kad Raya Dari Syurga dan Baju Raya Dari Syurga di pasaran sekarang. Boleh anda membaca komik tentang sambutan hari raya sambil menunggu sanak-saudara dan sahabat-handai yang akan datang beraya di rumah anda.
Serius best..
Akhir kata buat korang semua, aku menyusun sepuluh jari tangan memohon maaf diatas kelazeran kata-kata yang tercoret diblog ini. Buat insan yang aku sayang.. Selamat hari raya dan selamat memakan kueh mama carey.

Wednesday, September 1, 2010

Gurindam Merdeka

Aku anak selepas merdeka. Langsung tak berkesempatan merasai kejamnya muncung senapang penjajah. Tak pernah rasai bagaimana kacaunya jiwa bila terasa bangsa ditindas dan diseksa oleh penjajah. Yang dapat aku kecapi cuma bunyi bising dentuman bunga api setiap kali menjelang detik 12malam 31Ogos. Bunyi lalakan ekzos motosikal buatan Jepun yang dipandu secara kamikazi oleh remaja berani mati. Bunyi tangisan bayi yang ditinggalkan tanpa botol susu di dalam tong sampah hanya berselimut kertas surat khabar lama mahupun surat khabar semalam dan masih bertali pusat. Adakah aku bertuah dilahirkan selepas merdeka?

Aku keluarkan sekeping duit kertas bernilai RM 1.00 dari dompet yang ku beli di Up Town 2tahun lepas. Ada gambar Tugu Negara di belakang duit kertas itu. Seingat aku, arwah ayah pernah membawa ku melihat Tugu Negara. Waktu itu aku masih kecil berhingus meleleh cantik di pipi. Arwah kata ini tempat memperingati kesatria-kesatria negara yang gugur di medan perang dalam mempertahankan negara. Waktu itu aku tak faham apa itu kesatria-kesatria negara. Yang aku tahu cuma Kesatria Baja Hitam. Lagi sekali aku bertanya, adakah aku bertuah dilahirkan selepas merdeka?

Aku belek Komik lukisan seorang lelaki berjiwa kental bernama Azhar Abdullah. Malangnya beliau turut dilahirkan selepas merdeka seperti diriku juga. Tetapi karya Pendekar Melayu Terakhir yang beliau muntahkan di atas kertas putih bagai memberitahu perasaan beliau apabila kebebasan, maruah dan hak bangsa dirampas oleh bangsa asing. Ahh.. Aku tidak mahu terus bergurindam lagi. Pergilah kamu semua ke kedai buku membeli sendiri komik ini. Rasailah apa yang Azhar Abdullah rasai. Nanti baru kamu tahu adakah aku ini sangat bertuah dilahirkan selepas merdeka? Sebelum kamu berlari ke kedai buku mendapatkan komik ini, sila dengar dulu apa yang Azhar Abdullah mahu katakan..






Tuesday, August 24, 2010

Uwek!.

Serius tekak aku memang rasa loya masa tu. Loya macam perempuan yang baru disahkan doktor bahawa dia telah mengandung atau termengandung (ni kes seks luar nikah). Tapi aku loya bukan la bermakna aku ni mengandung. Biar aku cerita dari mula kenapa aku rasa loya sampai terasa nak muntah.

Last weekend aku pergi ke area Petaling Street, Kuala Lumpur. Tujuan murni aku ke sana adalah semata-mata mahu melawat beberapa buah kedai menjual DVD drama mahupun movie dari Jepun dan Korea. Selain itu terdapat juga DVD anime yang harganya lebih berpatutan berbanding Kedai-kedai DVD di tempat lain. Maklum la, bajet aku menjelang hari raya ini amatlah kritikal sekali. So kena la berbelanja secara berhemah. Ketika aku sedang mundar-mandir kat Petaling Street, mata aku terpandang sepasang kekasih sedang bercumbu-cumbuan di tepi bangunan. Cheese cake betul la diorang ni, bulan puasa pun diorang berani buat maksiat. Tapi yang konfiusnya pasangan kekasih tu bukan lelaki dengan perempuan tapi lelaki dengan lelaki. Serta merta tekak aku mula rasa keloya-loyaan bila melihat mereka berdua sedang ghairah berkucupan macam scene Angelina Jolie cium Brad Pitt dalam movie Mr and Mrs Smith yang baru aku tonton 2 hari lepas.
Aduhai.. Memang nak kiamat la dunia ni. Golongan Gay atau gelaran Mat Kunyit di kalangan ahli-ahli yang mengamalkan seks songsang ini dahulunya telah dibinasakan oleh ALLAH di zaman Nabi Lut. Tapi nampaknya golongan ini makin membiak dan terus membiak bilangannya dan menjadi barah dalam masyarakat kita sekarang ni. Aku rasa nak lempang je 2 orang lelaki bernafsu songsang itu. Siap la korang nanti terima azabnya kat sana nanti. Huhuhu.. Tak pasal-pasal markah pahala puasa aku dipotong separuh. Cheese burger sungguh!

Tuesday, August 17, 2010

Keadaan Aku Di Bulan Puasa

Sepanjang bulan Ramadhan yang dah masuk hari ke 7, aku menyibukkan diri aku yang malas ini melukis naskah ke 3 Komik kecemprengMan. Tapi ada kalanya niat suci aku itu terhalang kerana serangan batuk-batuk yang aku dapat dari sayang aku ketika keluar dating bersama. Sudah berbotol-botol ubat batuk aku telan tapi batuk tetap bermaharajalela. Walau macamana pun aku tidak boleh bersikap seperti melepaskan batuk di tangga. So aku paparkan muka surat pertama komik Kecempreng Man#3 untuk tontonan korang semua.

Yang di bawah ini pula adalah lukisan aku ketika mula berjinak-jinak merpati dalam dunia pekartunan dan perkomikan. Aku jumpa sebuah majalah yang ada lukisan kartun aku di sebuah kedai buku area Shah Alam. Rasanya lukisan aku tak banyak la berubah sangat kalau nak dibandingkan time aku mula-mula melukis dulu dengan sekarang. Still buruk jugak. Nampaknya aku kena berusaha lebih gigih lagi. Okey lah, aku nak pergi berusaha gigih ni. Selamat berpuasa dan berbuka puasa semua.

Tuesday, August 10, 2010

Ramadhan Ya Ramadhan..


Alhamdulillah.. Alhamdulillah.. Esok kita semua dah boleh start puasa, malam nanti dah boleh start sembahyang terawih, sebelum tidur nanti jangan lupa baca niat puasa. Kalau terlupa niat, alamatnya tak sah lah puasa esok nanti. Berpuasa bukan setakat menahan lapar dan dahaga saja. Segala anggota badan pun kena gak berpuasa sama. Bagi spesis adam macam aku ni, mata kena kawal. Jangan tengok spesis berlawanan sangat, nanti kurus pahala puasa. Yang spesis hawa pulak, mulut tu jangan asyik bergosip sakan. Kalau tak bergosip, yang setakat duduk mendengar gosip pun elok-elok lah dikurangkan.

Teringat masa aku waktu kecil dulu time mula-mula berlatih puasa. Dari pagi sampai ke petang asyik baring mengadap jam je. Nak berdiri pun tak larat. Kalau berjalan terasa macam angkasawan berjalan atas permukaan bulan. Slow motion je pergerakan dia. Dalam kepala asyik terbayang macam-macam menu masakan. Kadang-kadang tu dalam tidur boleh ngigau sebut karipap la, ayam percik la, bubur MarryBrown la.. Tapi arwah mak pandai trick aku. katanya kalau aku puasa cukup satu hari, arwah mak bagi seringgit kat aku. Kalau aku puasa penuh 30 hari, maknanya aku dapat RM 30. Biasalah. Korang kecik-kecik pun sure kena trick macam yang aku kena ni kan.

Sebagai penutup cerita ini, teringat dengan kata-kata seorang ustad. Katanya bila tiba bulan Ramadhan, ramai umat islam yang tersalah baca doa. Ramai di kalangan kita berdoa.. Ya Allah, jadikanlah Ramadhan ini Ramadhan yang terbaik buat kami. Masalahnya sekarang, bulan Ramadhan memang dah terbaik dah, so tak payah la berdoa macam tu. Sepatutnya kita berdoa macam ni.. Ya Allah, jadikanlah kami ini yang terbaik di sepanjang bulan Ramadhan nanti. Ha.. Yang ini barulah doa yang betul. Jadi, renung-renungkan lah.. Wassalam..

Monday, August 9, 2010

Hari Melawat Ikan-Ikan

Sabtu lepas aku dan sayang aku berjalan seiringan tanpa berpegangan tangan (haram pegang tangan bukan muhrim kita) ke Aquaria KLCC. Tujuan kami ke sana adalah untuk melihat keindahan alam lautan dan juga mengenali spesis-spesis ikan. Ucu aku cakap aku ni lemah mengenal spesis ikan. Jadi peluang melawat ke Aquaria ini takkan aku sia-siakan. Rupa-rupanya banyak spesis ikan yang tak pernah aku jumpa sebelum ini. Selalunya ikan yang aku jumpa antaranya ikan kembung, siakap dan gelama. Itupun yang telah digoreng oleh Ucu aku untuk dijadikan lauk makan malam.

Antara pengalaman menarik di Aquaria ialah melalui terowong dalam laut. Dalam terowong itu kita dapat melihat banyak spesis laut berenang gaya bebas di tepi dinding bumbung terowong. Bila ada ikan jerung yang besar seperti kapal selam melintas atas kepala aku, perasaan cuak mula timbul. Takut-takut ikan jerung tu ternampak aku yang berbadan gebu lagi menyelerakan. Buatnya di sondol bumbung terowong yang diperbuat dari kaca tu, sure akan menimbulkan suasana panic di dalam diri aku mahupun diri pengunjung yang lain. Namun, Alhamdulillah tiada kejadian yang tidak diingini berlaku pada hari itu.

Selepas penat melawat ikan, kami singgah ke kedai buku kinokuniya pula. At last aku jumpa juga buku yang dah sebulan lebih aku mencari dan tercari-cari. Jurnal tulisan Mohd Jayzuan. Bukunya saiz kecik boleh simpan dalam poket seluar mahupun seluar dalam. Yang penting ianya taklah setebal buku-buku novel yang lazimnya mesti melebihi 150 helai muka surat. Wahahaha.. memang kenalah dengan spesis pembaca macam aku yang tak boleh baca novel tebal-tebal sangat sebab aku mudah mengantuk kalau lama-lama tengok tulisan je tanpa apa-apa gambar. Berceritakan tentang pengalaman 28hari pengembaraan beliau mengelilingi Semenanjung Malaysia dangan selamba. Hanya berbekal gitar akustik, sebuah beg besar dan beberapa keping CD yang dirakamnya, hasil ihsan rakan-rakan membelanja makan serta memberi ruang untuk menumpang tidur mahupun berteduh sementara di rumah mereka, beliau bejaya menamatkan misi mengelilingi Semenanjung Malaysia. Memang kerja berani mati. Serius cakap, aku pun tak seberani beliau. Sebenarnya banyak yang beliau dapat dalam menyelesaikan misi tersebut. Nak tahu apa yang beliau dapat, sila la beli buku 28 hari: Jurnal Rock N Roll.

Thursday, July 29, 2010

Hari Untuk Aku Meminta Maaf Dan Kembali Berkhidmat


Assalamualaikum.. Sekali lagi dalam tempoh yang agak terlalu lama aku mengabaikan blog yang terlalu poyo ini, kini tiba masanya aku kembali membuat onar. Wahahavuvuzela.. Sure korang tertanya-tanya ke mana aku menghalimunankan diri. Maybe ada yang menyangka aku telah ditimpa kemalangan seperti dihimpap mesin padi mahupun mesin jahit. Alhamdulillah aku tak ditimpa apa-apa dan sihat sejahtera. Cuma kadang-kala di serang demam biasa-biasa sahaja.

Sepanjang aku menyepikan diri dari meng up-date blog ini, aku juga menyepikan diri dari aktiviti melukis. Tapi selepas tarikh 4 ogos nanti aku akan mula melukis semula. Sila anggap jeritan Kecempreng Man dalam gambar di atas adalah jeritan dari hati aku yang meronta-ronta untuk mula melukis semula. Terima kasih pada korang semua yang selalu bertanya tentang komik terbaru aku. Maafkan aku kerana membuat kamu semua menunggu terlalu lama. Tapi korang kena tunggu lagi sebab aku baru nak start melukis semula (^_^) Wahahuhuhu..

InsyaALLAH aku akan cuba siapkan secepat yang boleh supaya aku dapat menebus kesalahan aku membiarkan korang tertunggu-tunggu sampai korang terguling-guling macam tenggiling. Sebagai menutup kata, izinkan aku mengalunkan serangkap pantun yang bertema memohon maaf..

Pisau rambo hilang di rimba,
Ampunkan kamu penunggu gua! Ampunkan kami penunggu gua!..

Sunday, May 9, 2010

Rindukan Insan Yang Telah Tiada..

Begitu banyak perkara yang aku kesali kerna tak dapat ku laksanakan ketika ibu masih hidup. Salah satunya disepanjang hayat ibu, tak pernah sekalipun aku berikan kad ucapan hari ibu kepadanya padahal aku telah dipinjamkan bakat melukis dari YANG MAHA ESA.

Setakat menghasilkan sekeping kad ucapan dengan tangan sendiri bagiku satu perkara yang amat mudah untuk ku lakukan tapi semuanya telah terlambat, Allah lebih sayangkan ibuku.

Air mata aku mengalir bila melihat seorang kawan menghadiahkan sekeping kad ucapan hari ibu kepada ibunya. Aku terlalu rindukan arwah ibu. Semoga Arwah ibu di tempatkan di kalangan orang yang beriman. Al-Fatihah..


video

Kepada kamu semua yang masih mempunyai insan bernama ibu, luangkan masa kamu untuknya sebelum kamu tidak berkesempatan seperti diriku. Kita tak terbalas jasanya walaupun nyawa kita dijadikan sebagai ganti.

Thursday, April 8, 2010

Good News Dalam Bahasa Malaysia Bermaksud Berita Baik.

Berita baik untuk anda semua, jikalau anda sudah bosan dengan wallpaper skrin komputer mahupun laptop anda yang menampilkan gambar artis kegemaran anda seperti Rain, Takuya Kimura, Beyonce, Fasha Sanda, John Travolta mahupun Jalaludin Hasan. Kini anda boleh menendang jauh-jauh perasaan bosan anda dengan...

menggunakan wallpaper dari karakter-karakter Komik M. Di atas adalah wallpaper Kecempreng Man VS Orang Kuat. Untuk mendapatkan wallpaper karakter Komik M yang lain, dipersilakan jari-jemari anda yang halus seperti kulit badan obor-obor mengklik laman web Komik M. Sudah semestinya skrin komputer mahupun laptop kesayangan anda akan tampak lebih bergaya apabila menggunakan wallpaper karakter Komik M.

Monday, April 5, 2010

Tiba-Tiba Rasa Nak Membela Naga

video

Waktu tu kepala aku tengah berserabut. So aku layan tengok wayang sorang-sorang. Aku layan movie terbaru keluaran Dreamworks. Selalunya movie-movie kartun keluaran Dreamworks seperti Shrek, Kung Fu Panda, Over The Hedge dan lain-lain memang tak pernah mengecewakan aku.

How To Train Your Dragon.. Kisah berlatar belakangkan zaman viking mengenai persahabatan seorang remaja bernama Hiccup (bertubuh kecil, kurus dan tidak sasa seperti remaja viking yang lain) bersama seekor naga bernama Toothless. Hiccup berdepan dengan cabaran daripada bapanya, Stoick The Vast (suara Gerard Butler, salah satu actor yang aku minat). Sebagai ketua kampung, sudah semestinya dia mengimpikan anaknya si Hiccup ni menjadi seorang viking yang hebat membunuh naga-naga yang menyerang kampung mereka.

Pertemuan Hiccup dengan Toothless (si naga yang patah sayap kiri di bahagian ekornya akibat terkena alat penangkap naga ciptaan Hiccup) itu seumpama hikmah buat Hiccup sendiri untuk mengenali dengan lebih dekat dan terperinci berkaitan tentang naga bak pepatah lama, tak kenal maka tak cinta. Sebagai tanda persahabatan, Hiccup yang berhati mulia seperti aku telah mencipta sayap belakang untuk Toothless yang patah (aku memang suka sayap ciptaan Hiccup yang dah berfungsi ala-ala gear kaki kat motorsikal. Hebat siut idea ni..).

Di sinilah bermula ikatan persahabatan. Hiccup yang suka meneroka ini mempelajari segala-galanya tentang naga. Meskipun ditentang oleh warga viking yang dari zaman datuk nenek mereka memusuhi naga selama ini. Eh! apa kes aku nak cerita sinopsis movie ni sampai habis kat korang semua. Nak tahu kesudahan movie ini, sila tonton sendiri di panggung wayang.

Saja aku letak poster movie ni versi Jepun. Baru nampak bergaya sikit dan lain dari yang lain. (^_^)

Wednesday, March 31, 2010

Album Bergambar Gegar Komik M

Pesta Buku Antarabangsa KL 2010 telah selamat melabuhkan tirainya pada 28mac yang lalu. Terima kasih kepada anda yang sudi meringankan kaki ke PWTC. Terima kasih juga kerana sudi berbelanja untuk mendapatkan buku-buku terutama yang membeli komik di bawah label Komik M.

Mereka adalah penyokong kuat Komik M. Di sebab mereka-mereka ini lah banyak judul komik M yang sold out kat pesta buku tahun ini. Terima kasihlah kepada mak ayah mereka kerana sanggup beri duit lebih untuk mereka beli komik.

Bergaya sambil membuat demo melukis komik. Pac (Komik TwinX), Reja (Komik Shootz!), Bop (Komik Ultra Qalif) dan Tuan Presiden (Komik Liga Pendekar) bagaikan Dewa-Dewa yang turun dari langit menjayakan promosi Gegar Komik M. Wahaha.. ayat aku dah macam ayat sastera dongeng klasik je. Thank pada Editor Wanzu dan Alif sebab komitmen korang bagi ruang kitorang promot komik.

Sesi gegar Komik M bersama Aman Wan (Komik Mak Cik : Aku, kau & komik #2) dan Irfan Foner (komik Smash 20). Aku rasa ini kali pertama diorang didera perform atas pentas.

Geng Adik-beradik yang heibat. Komik terbaru mereka iaitu Misi 8A. Alhamdulillah tahun ini kita semua berpeluang membaca komik yang ala-ala memberi motivasi dalam bidang pembelajaran.

Kelihatan Sid (Komik Takaza), Reja (Komik Shootz!), Bop (Ultra Qalif) dan Avil (Komik Hibrid) seperti sedang menjawab kertas Peperiksaan Menengah Rendah tetapi sebenarnya sedang membuat demo melukis komik.

Acara bergambar beramai-ramai bersama kru-kru Kawan Di 9. Jutaan terima kasih buat PTS kerana sanggup berbelanja sebanyak RM 20ribu untuk mempromosi komik M di TV9. Teringat kata-kata Chairman PTS Puan Ainon, menyifatkan urusan mewujudkan Unit Komik M ibarat beliau membakar duit. Beliau sanggup mengeluarkan modal yang banyak kerana beliau yakin terdapat peluang yang cukup besar bagi industri komik tempatan.

Akhir sekali tentang malam bertuah buat Pac (komik TwinX) dengan suprisenya dinobatkan anugerak Komik Terbaik untuk Anugerah Pekomik 2009. Hope kejayaan Pac dapat membangkitkan semangat generasi muda menghasilkan komik sebab aku tak mahu generasi muda dan generasi akan datang terus leka menggagungkan dan menjadi pengikut tegar komik dari luar negara sampai sanggup memperlekehkan dan langsung tak pandang sebelah mata pun pada hasil komik anak tempatan. Jika korang pandang rendah pada komik tempatan, bermakna korang pandang rendah pada diri korang sendiri. So kalau korang rasa apa yang dah dihasilkan dalam industri komik tempatan memang tak cukup hebat, gelanggang untuk berkarya telah siap tersedia. Ayuh! sama-sama kita berjuang.

Monday, March 29, 2010

Anggaplah Ini Macam Kad Ucapan Hari Jadi

Special untuk insan dalam gambar di atas, selamat hari lahir yang ke .... Wish kamu panjang umur, sihat tubuh badan, makin murah rezeki, sentiasa diberkati dan dipermudahkan segala impian serta kejayaan yang ingin dikecapi.

Tak mampu nak bagi hadiah kereta ferrari, so saya hadiahkan ini je pada kamu. Hope kamu suka walaupun harga hadiah ini tak semahal mana.


Nota pendek : Nak dengar cerita pasal hari terakhir Pesta Buku Antarabangsa KL 2010, sila nantikan up date latest entry akan datang..

Friday, March 26, 2010

Masih Demam Pesta Buku

Serius aku cakap, sebenarnya korang masih ada masa lagi menghayunkan kaki korang pergi ke Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 di PWTC. Pesta masih berterusan sehingga 28mac ini. Dapatkan bermacam-macam buku dari bacaan kanak-kanak hingga ke bacaan orang-0rang dewasa tak kira dewasa muda mahu pun dewasa tua dengan harga yang cukup istimewa.

Bagi korang yang dah terdetik nawaitu dalam hati nak berkunjung ke PWTC hari ini, aku suggestkan 2 buah buku untuk korang beli. Yang pertamanya ialah..

Komik Aku, Kau dan Bola (Separuh masa pertama). Sempena World Cup yang dah tak sampai 100 hari lagi akan dilangsungkan di Negara Negro (Afrika), Komik M telah mengumpulkan 9 buah komik yang akan membakar semangat World Cup di dalam hati korang semua bila membacanya. Komik lukisan aku pun ada di dalam komik ini. Jangan tunggu sampai lepas World Cup nanti baru korang nak cari dan beli komik ini. Sila dapatkan Komik aku, kau dan bola di pesta buku dengan harga yang cukup special. Amalkan membaca komik ini sebelum anda semua turun traning latihan bola, InsyaALLAH sepakan percuma anda akan manjadi hebat seperti sepakan Wayne Rooney.

Yang keduanya pula ialah Novel Diari Mat Despatch hasil karya kreatif Bahruddin Bekri. Berkisahkan tentang jurnal peribadi seorang insan yang bernama Idlan Rayyan (bukan nama sebenar) yang berhadapan kesukaran hidup sebagai seorang mat despatch yang mencuba nasib menjadi editor freelance di sebuah syarikat penerbitan. Tengok kulit cover pun dah rasa nak tergelak, kalau baca isinya sure korang berguling atas lantai menekan perut sendiri menahan ketawa. Sila dapatkan Diari Mat Despatch dan juga Aku, Kau dan Bola (separuh masa pertama) di booth PTS yang terletak di Dewan Tun Razak 2 (seberang sungai) PWTC. Sekian, Assalamualaikum..

Wednesday, March 24, 2010

Hari-Hari Yang Touching My Heart

Adik ni salah sorang pengunjung Booth PTS yang membeli komik Kecempreng Man. Terima kasih adik. Kirim salam kat mak dengan abah ek. Pada korang semua yang sudah pun membeli komik ini. Aku ucapkan berjuta-juta terima kasih. Hanya Allah yang dapat membalas jasa baik korang berikan pada aku. Hope lepas ni bila ada komik aku yang terbaru, dapatlah kiranya korang berikan suport yang mantap macam sekarang. Serius cakap la.. Komik aku biasa-biasa je, tetapi disebabkan sokongan korang, barulah komik aku jadi best. Kalau suruh aku balas budi korang yang membeli komik aku, memang aku tak terbalas. Cuma yang termampu aku lakukan hanyalah mendoakan kesejahteraan dan dimurahkan rezeki pada korang semua. Amin.. (^_^)

Tuesday, March 23, 2010

21 March di PBAKL 2010

Ada 2 benda je aku nak up date kat sini masa aku menyibukkan diri dalam aktiviti Gegar Komik M bersama REVgang..

Pertamanya tentang salah satu papan iklan di belakang pentas booth PTS yang terdapat gambar cover komik Ultra Qalif (Bop), Meon (Jas) dan KecemprengMan #2 (terharu siut sebab dalam banyak-banyak latest komik yang keluar, cover komik aku yang terbit tahun lepas jugak dibuat iklan. Huhuhu..).


Keduanya dapat bergambar sebaris dengan bebudak REVgang (Al-Ainaa, Lavendra, Aman Wan, Nazry, Afiq dan Irfan), Alif The Cyclops, Wanzu The Alwan dan Reja The Shootz!. Sekian terima kasih (^_^)

Sunday, March 21, 2010

Pesta Buku Antarabangsa KL 2010

Murid-murid semua, sila beri perhatian. Sempena musim cuti sekolah, silalah mengajak ibu dan ayah pergi ke PWTC Kuala Lumpur.

Kepada semua lelaki yang lucky, sila ajak member-member mahupun awek (diharap dapatkan dulu keizinan dari orang tua kepada awek yang anda nak ajak itu) ke PWTC Kuala Lumpur.

Kepada semua wanita yang kiut miut (semua wanita di dunia memang dijadikan Allah sebagai makhluk yang paling kiut dan seksi di dunia), sila ajak kawan-kawan perempuan dan pada yang dah bertunang tu, ajak sekali tunang anda ke PWTC jugak.

Kepada abang-abang, kakak-kakak, mak cik dan pak cik semua pun dijemput datang la bersama keluarga dan sanak saudara masing-masing ke PWTC jugak.

Ada apa di PWTC, Kuala Lumpur?

Kerana sekarang di PWTC sedang berlangsung Pesta Buku Antarabangsa (PBAKL 2010). Bermacam jenis buku dijual di sini siap dengan diskaun yang hebat. Keajaiban ini hanya berlaku setahun sekali. Jika anda terlepas tahun ini, terpaksa la anda tunggu pesta buku tahun depan. Ini pun kalau anda semua dipanjangkan umur. Kalau tak panjang, meninggal sambil mata terbuka la anda sebab kempunan nak pergi pesta buku. Wahahaha..

Hari pertama Pesta buku aku dah sampai kat PWTC padahal aku takde tugas pun kena jaga mana-mana booth kat situ. Sengaja nak menyibuk dan memeriahkan suasana majlis yang sememangnya telah sedia meriah. Tapi kaki aku tak cukup stimina gara-gara kurang bersenam untuk merayau ke seluruh booth yang ada di situ. Jadi aku lepak di booth yang ada belon udara panas berwarna merah ini. Banyak produk buku, novel dan komik terbaru yang dijual di booth bawah belon besar ini. Salah satunya ialah..

Komik Dunia Kartun. Sila beli komik ini yang penuh dengan kartun-kartun strip yang wahahahaha (ketawa sebab kelakar). Memang bagus untuk anda yang sedang bersedih kerana melalui hari-hari kurang best, InsyaALLAH selepas membaca komik ini anda akan menjadi ceria dan happy tak kiralah Happy Deepavali atau Happy Chinese New Year.

Ini gambar pelukisnya yang bernama Alif . Terima kasih Encik Alif kerana memberi sain autograf pada komik Dunia Kartun yang saya beli siap dengan lukisan sebijik kereta lagi walaupun saya tak suruh dia lukis kereta pun.

Yang ini pula khas untuk anda-anda yang nak bertemu janji dengan para pelukis Komik M. Siap ada jadual waktu sekali. Bagi anda yang datang nanti dan terberkenan dengan salah seorng dari barisan pelukis tersebut, boleh la hantar skuad rombongan meminang. Kalau kena dengan nilai wang hantarannya, InsyaALLAH mereka takkan menolak. Wahahaha.. Datanglah beramai-ramai dengan seramai yang boleh. Kami semua akan menanti anda di sana.. sana.. sannnaaa..