Thursday, December 31, 2009

Entri Terakhir Tahun 2009

Malam ini confirm ramai yang nak turun menyambut detik tahun baru sambil menantikan letupan bunga api. Sambil tu dapat bersesak, berhimpit dan bertindih-tindih dengan orang yang langsung tak dikenali. Polis trafik dan JPJ pulak Confirm kena claim keja lebih masa buat roadblock sebab nak tangkap mat-mat rempit yang malam ini dengar cerita akan bikin gegar jalan-jalan utama keliling ibu kota.

Yang anak-anak dara pula malam ni kalau boleh tak mahu tidur di rumah. Nak berpesta sampai ke pagi dengan kekasih-kekasih yang kononnya mahu hidup semati dengan mereka. So terpaksalah Jabatan Penguatkuasa Agama setiap negeri menerjah macam Nas Ahmad Melodi ke hotel-hotel, rumah tumpangan, rumah urut, kereta-kereta bercermin gelap dan tempat-tempat yang sunyi, lembab dan gelap bagi mengesan anak-anak dara ini.

Aku? Aku buat apa pada malam terakhir tahun 2009? Aku akan cuba menyiapkan komik bola yang aku dah berjanji nak summit pada Encik editor komik M awal tahun depan. Jadinya aku akan terperap dalam bilik sambil layan melukis dan melukis. Inilah dunia aku. Aku hadiahkan special 4page terawal komik bola lukisan aku untuk tatapan korang semua. Yang 6page lagi, korang kena beli bila Komik Antologi ni berada di pasaran tahun hadapan.

Aku mengambil kesempatan mengucapkan jutaan terima kasih pada korang semua yang langsung tak jemu dan muntah-muntah datang melawat blog yang tak sebagus mana ini sepanjang tahun 2009. Harap tahun 2010 pun korang still tak rasa jemu datang bertandang lagi. Ala.. takde kena caj bayaran pun baca blog aku. (^_^) Anyway kalau ada yang terasa dengan tulisan pada blog ini, aku mohon ampun maaf dari hujung rambut sampai hujung kuku kaki. Aku sayang korang semua.
Ini pula seruan untuk sesiapa yang memang mempunyai bakat terpendam mahupun tertimbul dalam bidang komik. Jom buat komik sempena World Cup 2010. Manalah tahu, dengan komik yang korang lukis ni akan menyemarak dan membakar semangat player-player dalam negara kita ni bermain bola dengan lebih profesional supaya satu hari nanti, negara kita pun takdelah malu sangat bila bermain dalam tournament mahupun perlawanan persahabatan. Macam mana la tak malu, dengan pasukan tak terer pun boleh kalah. Bagi tujuan nak bakar line buat korang rasa panas, aku hidangkan video anime One Piece versi bola sepak untuk korang tonton. Layannnn..

video

Thursday, December 24, 2009

Promosi Jualan Kembali Ke Sekolah

Menurut sumber yang boleh dipercayai dari Encik Wanzu (Editor Komik M), Komik Antologi Aku, Kau & Komik #1 & #2 telah siap dicetak dah sudah berada dalam stor buku PTS di Batu Caves dan sekarang sedang dipunggah ke dalam lori bagi diagih-agihkan ke seluruh kedai-kedai buku di Malaysia. Harganya memang cukup murah kalau nak dibandingkan dengan sepasang kasut sekolah. Kepada ibu dan bapa semua, belikan lah komik ini untuk anak-anak anda yang mahu kembali ke sekolah kerana komik ini diterbitkan khas untuk mereka. Ada macam-macam komik dalam komik ini. Ada yang sedih, ada yang kelakar, ada yang menyayat hati macam Drama Nur Kasih (Hahaha.. Aku tak pernah tengok pun drama ini) dan macam-macam lagi. Memang berbaloi kalau dibeli. Nasib baik Encik Amy Search takde, kalau tak aku dah suruh Encik Amy Search tolong sebutkan berkataan berbaloi-baloi untuk korang semua. wahahaha..

Aku sekarang on duty menyiapkan komik 10page bagi Antologi Komik Aku, kau & bola pula. Komik ini akan diterbitkan sempena World cup 2010 di Afrika nanti. Title komik aku ni bertajuk Kasut Bola. Kalau boleh aku nak tujukan komik ni khas untuk dibaca oleh Encik Didier Drogba yang akan mewakili pasukan dari Ivory Coast. Aku harap Encik Didier Drogba akan faham bila baca komik ini sebab komik ini berbahasa Malaysia.

Malam tadi aku lepak restoran maplai kejap, kononnya nak pekena milo tarik. Tapi tuan empunya Restoran itu pasang DVD cap cetak rompak filem Avatar yang aku nak tengok kat panggung wayang hujung minggu nanti. So aku pun tertengok la. Memang spoil la Restoran maplai ni. Rasa badan aku pun nak bertukar warna biru macam makhluk di atas. Damn.. Saja je nak bagi aku terliur.

Thursday, December 17, 2009

Jangan Biarkan Diri Anda Diselubungi Keseraman

Sudah sekian lama sistem panca indera aku tidak dirangsang dengan benda-benda yang seram, So sempena cuti hari Keputeraan Sultan Selangor pada jumaat lepas, aku telah pergi menyeramkan diri dengan menonton wayang cerita seram. Aku tengok filem kat bawah ni.

video

Filem ni memang seram sampai couple yang duduk kat seat sebelah aku berpeluk-pelukan sesama sendiri sebab terkejut-terkejut bila ada adengan hantu muncul dalam filem tu. Tapi aku duduk keras kejang satu badan sebab tak rasa langsung keseraman itu. Macam mana la nak seram kalau dalam panggung wayang penuh dengan budak kecik. Ada dengar suara budak ketawa, budak berteriak menangis dan yang paling best sekali, ada budak yang duduk kat seat depan aku boleh berbual-bual pasal kartun Ben 10. So jangan salahkan aku kalau aku tempeleng mak ayah budak-budak tu sebab merosakkan hari seram aku.

Lagi satu yang buat aku rasa sedih bila ada segelintir penonton yang sama bangsa dan agama dengan aku boleh gelak-gelak bila ada scene dalam filem tu menggunakan Ayat-Ayat Suci Al-Quran. Memang kurang ajar. Tapi bila korang tengok filem barat yang ada scene dalam gereja ke, pandai lak korang senyap sebagai tanda hormat. Lagi sekali aku terasa nak tempeleng orang tapi dalam panggung wayang tu gelap. Takut tersalah tempeleng orang kang naya je aku.

Ah! tak mahu cerita pasal seram dah. Kali ini aku nak minta korang buat satu kerja kebajikan amal jariah untuk aku. Sila dapatkan Komik Antologi Aku, Kau & Komik #2 sebab dalam komik ni ada komik special lukisan aku untuk korang sebanyak 10page. Alif (Editor Komik M) kata komik aku ni kelakar sangat. Jadi kalau korang nak tahu Alif ni bercakap benar atau berbohong, silalah dapatkan komik ini di kedai-kedai buku yang berdekatan dengan rumah korang.


Alang-alang korang dah beli Aku, kau & komik #2, jangan lupa beli sekali yang #1. Walaupun takde komik lukisan aku, ia masih lagi buah buku komik yang seronok untuk dibaca. Ramai pelukis-pelukis yang lebih hebat melukis dalam komik ini. Serius cakap la, memang berbaloi kalau beli kedua-dua komik ni. Jangan sampai aku panggil Encik Amy Search cakap berbaloi-baloi baru korang berlari-lari zirafah pergi mencari komik ini kat pasaran.

Tuesday, December 8, 2009

Buat Eksperimen Atas Kertas

Eksperimen pertama aku


Eksperimen ke dua aku

Picisan dari komik 10page yang sedang aku usahakan sekarang. Cuma tinggal 3page sahaja lagi untuk disiapkan. Aku tak sure jalan ceritanya o.k atau k.o, tapi yang pastinya aku suka lukis part-part yang ada aksi-aksi letupan. Terbayang watak John McClane lakonan Bruce Willis dalam filem Die Hard. Wahahaha..

Friday, December 4, 2009

Pengalaman Berkhatan

Sempena musim cuti sekolah ini, ramai di kalangan ibu bapa mengambil kesempatan mengkhatankan anak-anak mereka. So aku pun rasa macam terpanggil untuk berkongsi pengalaman berkhatan aku pada korang. Diharap pengalaman yang akan aku ceritakan ini boleh dijadikan motivasi diri bagi mereka yang masih belum berkhatan lagi.

Seingat aku la, aku dikhatankan semasa darjah 5. Berkhatan secara beramai-ramai dengan anak-anak pekerja anjuran tempat arwah abah aku berkerja. Semasa nak berkhatan tu, banyak la suara sumbang-mambang menyakat bagi tujuan menakut-nakutkan aku. Diorang kata berkhatan ni guna kapak besar la, ada juga yang kata guna pedang laser Darth Vader la dan ada yang lagi sadis kata guna mesin tebang pokok balak. Huhuhu.. Anyway aku sikit pun tak rasa gentar dengan cubaan-cubaan meracuni minda yang boleh membuat aku rasa tak jadi nak berkhatan.

Aku berkhatan di Hospital Besar Tengku Ampuan Rahimah, Klang. Tukang khatannya seorang doktor lelaki berbangsa cina tapi ada nurse pembantu berjantina Perempuan. Perasaan aku waktu tu sama dengan perasaan mangsa nak kena rogol. Dah tu tambah pulak rasa malu pada nurse perempuan tu. Tak pasal-pasal nurse tu free-free je dapat tengok aku punya. Dem sungguh.. Aku amat-amat mental down ketika itu.

Doktor suruh aku baring atas katil dan pelan-pelan tangan dia selak kain aku. Hohoho.. perasaan aku masa tu seperti mengalami gangguan seksual bila nurse tu senyum-senyum tengok aku punya. Tapi apakan daya, aku tiada kudrat untuk melawan. Semasa operasi memotong, aku tak rasa sakit sangat sebab dah kena bius. Ala.. rasa sakit sikit-sikit je ala-ala digigit angsa gitu. Tapi bila dah sampai di rumah, ubat bius tu pun dah abis power. Aku rasa sakit macam nak mati. Untuk mengurangkan kesan kesakitan tu, aku pura-pura memengsankan diri sendiri. (^_^)

Kehidupan lepas berkhatan amat menyedihkan terutama bab makanan sebab aku kena berpantang macam orang perempuan lepas bersalin. Jalan pun terkengkang-kengkang sambil pegang kain. Kalau tergesel je aku punya tu kat kain, terasa macam nak jerit sambil bertukar menjadi Optimus Prime. Serius rasa ngilu sangat. Bab buang air kecil pun seksa jugak sebab air kencing tu keluar macam air pancut kat KLCC bercabang-cabang.

Sebab aku berkelakuan baik dan tak langgar pantang, seminggu je aku dah baik berkhatan. Dah boleh pakai seluar siap boleh beraksi seperti Frank Lampard mengambil free kick di padang bola. Perasaan pun dah berubah macam orang dewasa sikit so dah mula pandai mengurat anak dara sebelah rumah ketika itu. Wahahaha.. itulah serba sedikit pengalaman berkhatan yang aku alami suatu ketika dulu. Jom kongsi pengalaman berkhatan korang pula.